144_edited

CASA ANDREU D’ENSEU

  • Emplaçament: Enseu (Pallars Sobirà)
  • Inici projecte: Abril 2020
  • Promotores: Particular
  • Col·laborador: Albert Altisent

Projecte de rehabilitació d’un habitatge amb era a Enseu

Pujant per la pista paral·lela al barranc arribem al petit poble d’Enseu, al terme municipal de Baix Pallars. Una de les primeres cases que ens trobem és Casa Andreu, un conjunt format per un antic habitatge amb la seva era, un paller i dos coberts, veïns de l’església romànica de Sant Esteve. Els edificis tenen una orientació privilegiada, mirant a migdia i amb una vistes magnífiques de la Geganta Adormida.

Les edificacions del conjunt estan construïdes amb el sistema tradicional que trobem arreu del Pirineu, amb una estructura vertical de murs i pilars de pedra del país i una estructura horitzontal formada per sostres de rodons de fusta massissa. En aquest cas les cobertes són de teula.

Projecte: Aquest ha estat un projecte complex degut a la seva magnitud i a la diversitat de preexistències. Finalment, s’ha desenvolupat un projecte per fases, en el que s’ha prioritzat començar per rehabilitar l’antic habitatge, deixant per més endavant l’adequació del paller i els coberts. Aquesta és una edificació de tres plantes i un pis sotacoberta, amb bona orientació a sud i excel·lents vistes.

El projecte ha prioritzat mantenir i aprofitar les preexistències, realitzant actuacions per millorar-ne la funcionalitat, l’eficiència energètica i la il·luminació natural. Consisteix en una planta semisoterrada a nivell de l’era amb espais d’emmagatzematge, un tallafred i un bany, per després arribar a la planta baixa, amb accés des del carrer, on hi trobem un espai diàfan amb molta llum natural per la sala d’estar-cuina-menjador. A continuació, a la planta primera, s’hi plantegen dues habitacions amb bany propi i finalment l’espai sotacoberta és un espai diàfan.

Estructura: El projecte ha prioritzat mantenir tots els elements possibles. S’han mantingut els sostres de la primera planta i la segona, sorrejant les bigues de fusta existents i adequant-lo a les noves necessitats. També s’ha mantingut el pilar central, així com els murs de pedra del país, amb l’excepció d’aquelles zones en les que s’han realitzat obertures per tal d’obtenir espais interiors lluminosos. El sostre de la planta semisoterrani i la coberta s’han substituït per seguretat estructural i s’han reforçat els murs i el pilar amb una nova fonamentació.

Funcionalitat. L’habitatge s’ha adaptat a les necessitats dels seus futurs habitants. S’ha mantingut la ubicació de les comunicacions verticals per evitar malmetre els sostres existents,  s’ha substituït l’escala exitent per una de fusta i s’ha afegit un tram més per poder comunicar la planta semisoterrani amb la resta de l’habitatge. A la planta baixa s’han enderrocat envans per convertir un seguit de petits espais foscos en una única sala-cuina-menjador plena de llum. La planta primera s’ha redistribuït per tal d’ubicar dues habitacions dobles amb bany privat, i s’ha adequat l’accés a la planta sotacoberta.

Eficiència Energètica. Aquest habitatge ha estat dissenyat amb estratègies d’arquitectura passiva. S’han obert noves obertures a sud, permetent escalfar els espais amb l’energia calorífica procedent del sol. S’ha col·locat un extradossat amb aïllament en tot el perímetre de la façana, així com en el sostre de la planta semisoterrani i la coberta.

L’habitatge funciona amb dues estufes de llenya, una a la planta baixa i una altra a la sotacoberta. A l’estiu, els elements de protecció solar com les persianes alicantines regularan l’entrada de energia solar per evitar el sobreescalfament.

[En fase de d’obra]

Saltar al contingut